Όλοι γνωρίζουμε την ακμή ως εφηβικό πρόβλημα και όντως απασχολεί πρίπου το 90% των εφήβων. Ωστόσο η ακμή συνήθως συνεχίζεται και κατά την ενήλικη ζωή και μας απασχολεί πολύ περισσότερο καθώς η εμφάνισή μας ξεκινά να λαμβάνει μεγαλύτερο ρόλο στην ψυχολογία μας.


Αίτια Ακμής στην Ενήλικη Ζωή

  • Ορμόνες: Η έντονη ορμονική μας δραστηριότητα προκαλεί σμήγμα γι αυτό και οι γυναίκες παρουσιάζουμε ακμή πριν την έμμηνο ρύση και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Ψυχολογικοί Παράγοντες: Το άγχος και το στρες, δυστυχώς, όσο μεγαλώνουμε τόσο μεγαλώνει μαζί με τις υποχρεώσεις του ενήλικα και είναι ικανά και τα δύο να επιτυγχάνουν την παραγωγή σμήγματος
  • Περιβαντολλογικοί Παράγοντες: Η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι ρίποι κοινώς, γεμίζουν το δέρμα με φαγέσωρες κυρίως μαύρους και μολύνουν τους ανοιχτούς πόρους.

Άλλα αίτια:

  • Κακής ποιότητας καλλυντικά,
  • Λήψη φαρμάκων,
  • Κάπνισμα,
  • Παχυσαρκία,
  • Κληρονομικότητα,
  • Έκθεση στον Ήλιο,
  • Διατροφή(γαλακτοκομικά προϊόντα και τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη).



Έννοιες που χρειάζεται να γνωρίζω:

  • Σμήγμα: Λιπαρή λευκοκίτρινη ουσία η οποία εκκρίνεται από μικρούς κυψελωτούς αδένες του δέρματος
  • Φαγέσωρας: Φραγμένος ή διογκωμένος πόρος του δέρματος από σμήγμα λευκού ή μαύρου χρώματος
  • Στίγματα: Είναι φαγέσωρες που συνήθως έχουν μικρότερο όγκο και φαίνονται με ήπιο μαύρο χρώμα
  • Ατέλειες: Πολλές φορές θα έχετε παατηρήσει εταιρείες να αναγράφουν «κατά των ατελειών» «για τις ατέλειες» κ.α. . Στην περίπτωση της ακμής και των προϊόντων που σκοπεύουν στην ίασή της ο όος «ατέλειες» αναφέρεται στην υπερβολική λιπαρότητα και το σμήγμα που παρουσιάζεται όταν το δέρμα γίνεται αντιδραστικό. Άλλες ατέλειες που συμπερλαμβάνονται είναι οι φραγμένοι ή διεσταλμένοι πόροι, οι φαγέσωρες με λευκή ή κόκκινη όψη και τα μαύρα στίγματα. Επομένως εάν δεν παρουσιάζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα καλό είναι να αποφύγετε την αγορά τέτοιων προϊόντων.

 

Κάτι ακόμη που πρέπει να γνωρίζετε είναι σε ποιο στάδιο ακμής βρίσκεστε. Τα προϊόντα συνήθως χωρίζονται σε ήπια, μέτρια και σοβαρή ακμή.

Ήπια Ακμή:

  1. Υπερβολική Λιπαρότητα,
  2. Λίγοι Φαγέσωρες
  3. Λίγα Στίγματα( περισσότερα από τους φαγέσωρες συνήθως)

Μέτρια Ακμή:

  1. Αρκετά στίγματα
  2. Αρκετοί φαγέσωρες με σμήγμα
  3. Βλάβες-Ουλές

Σοβαρή Ακμή:

  1. Φλεγμονώδειςς κύστες και οζίδια
  2. Ερυθρότητα
  3. Ουλές και δυσχρωμίες

 

TIP:

Εάν έχετε ή εμφανίζεται εύκολα έστω και ήπια ακμή φροντίστε όσα προϊόντα χρησιμοποιείτε για την περιποίησή σας να αναγράφουν «Μη φαγεσωρογόννα»


Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο στην ενήλικη ακμή είναι το πόσο γρήγορα δύναται να εξαφανιστεί η ακμή;


Σίγουρα με την βοήθεια προϊόντων για την ακμή μπορείτε να επιτύχεται μείωση και απομάκρυνση των φαγέσωρων , ωστόσο επειδή είναι κάτι που συνεχίζει να υπάρχει στον οργανισμό σας χρειάζεται θεραπεία και φροντίδα.


Βασικοί Τρόποι Αντιμετώπισης:


Καθημερινή Καθαριότητα του δέρματος με καθαρά και αποστειρωμένα προϊόντα.

Πως να φροντίζω το πρόσωπό μου με ακμή; Καθημερινή περιποίηση- Skincare με ακμή

Αγοράστε μικρά πετσετάκια τα οποία θα πλένεται και θα αλλάζετε καθημερινά ώστε να εφαρμόζετε προϊόντα για την ακμή με ένα καθαρό πετσετάκι τουλάχισοτν μία φορά μέσα στην ημέρα σας.


Στοχευμένα προϊόντα

Προϊόντα περιποίησης για την ακμή

  Όταν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ακμής θα πρέπει να χρησιμοποιείτε προϊόντα όπου απευθύνονται σε αυτά τα προβλήματα. Ο λόγος είναι ότι τα στοχευμένα αυτά προϊόντα περιέχουν πάντα μη φαγεσωρογγόνους παράγοντες και Ph που δεν ερεθίζει το δέρμα με ακμή. Κάτι που ίσως δεν συμπεριλαμβάνεται σε άλλα ουδέτερα προϊόντα. Επίσης συνήθως περιέχουν τεχνολογίες όπου εξειδικεύονται στη διόρθωση της εμφάνισης της ακμής.
Βρείτε προϊόντα για την ακμή εδώ.


Αντηλιακή Προστασία

Χρησιμοποιούμε σε καθημερινή συχνότητα αντηλιακό προϊόν και προσέχουμε πολύ το TIP που αναφέραμε παραπάνω.