Το καλοκαίρι τελείωσε και ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας επαναπρογραμματισμού. Υπάρχει η συνήθεια να θεωρούμε τα αντηλιακά και την ηλιοπροστασία μετά το πέρασμα του Αυγούστου ένα κομμάτι που αφήνουμε για το επόμενο καλοκαίρι. Μεγάλο λάθος! Ο ήλιος δεν σταματά να έχει βλαβερές ακτινοβολίες επειδή άλλαξε η θερμοκρασία του περιβάλλοντός μας. Ας γνωρίσουμε μερικές πληροφορίες για τις ακτινοβολίες του ήλιου και κυρίως τις κοινά γνωστές UVA και UVB ακτινοβολίες!


UVA Ακτινοβολία

  Η UVA Ακτινοβολία μας ενδιαφέρει άμεσα περισσότερο από τις υπόλοιπες ακτινοβολίες διότι είναι η ακτινοβολία που παραμένει σταθερή όλο το χρόνο , δεν απορροφάται από το στρώμα του όζοντος και περνάει αμείωτη μέσα από τα σύυνεφα, το γυαλί και άλλα μέσα. Έχει την δυνατότητα να διεισδύει στο δέρμα, βαθύτερα από τις υπόλοιπες ακτινοβολίες, και να προκαλεί γήρανση και χαλάρωση. Σε μαγαλύτερη δοσολογία είναι ικανή να καταστρέψει το DNA. Τα οφέλη της: 

α)Είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό της βιταμίνης D3 και

β)  Είναι υπεύθυνη για το μαύρισμα του δέρματος. 

  Πιο επιστημονικά, έχει δύο μήκη κύματος 400-360nm και 360-320nm. Η δυνατότητά της να καταστρέψει τμήματα του DNA και ελεύθερες ρίζες οξυγόνου είναι στην περιοχή 320-335nm. Σε αυτήν την περιοχή έχει καρκινογόνο δράση , επιδρά στον υποδόριο ιστό και μπορεί να αλλάξει την δομή του κολλαγόνου και της ελαστίνης με αποτέλεσμα να επιταχύνει την γήρανση


UVB Ακτινοβολία

  Η UVB Ακτινοβολία αυξάνεται το καλοκαίρι καθώς και όταν αυξάνεται το υψόμετρο(6-8%/1000m). Γενικά η UVB είναι υπεύθυνη για το κοκκίνισμα-ερύθημα του δέρματος, προκαλεί εγκαύματα και σπανιότερα καρκίνο του δέρματος και είναι επικίνδυνη για τα μάτια. Ωστόσο είναι και υπεύθυνη για το βαθύτερο και μεγαλύτερης διάρκειας μαύρισμα. Αντιπροσωπεύει το 5,6% της ηλιακής ακτινοβολίας . Σε αντίθεση με την UVA , ένα ποσοστό της UVB απορροφάται από το στρώμα του όζοντος.


Αντηλιακή Προστασία τον χειμώνα: Βλαβερές Ακτινοβολίες UVA UVB


Τι είναι ο δείκτης προστασίας SPF;

  Ο δείκτης προστασίας SPF( Sun Protection Factor ή Συντελεστής Αντηλιακής Προστασίας) αντιπροσωπεύει την αποτελεσματικότητα ενός αντηλιακού απέναντι στην προστασία από τον ήλιο. Προκύπτει από το πηλίκο του χρόνου εμφάνισης του ερυθήματος με το αντηλιακό προς το χρόνο εμφάνισης ερυθήματος χωρίς το αντηλιακό. 


Πως να επιλέξω αντηλιακό βάση του τύπου δέρματός μου;

  Θα έχετε παρατηρήσει πως μπορεί να τοποθετήσετε το ίδιο αντηλιακό εσείς και κάποιος άλλος φίλος σας και να έχετε διαφορετικά αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει διότι ανάλογα τον τύπο του δέρματος χρειάζεται διαφορετικόο αντηλιακό προϊόν ώστε να προστατεύσει από κοκκίνισμα. Εάν παθαίνετε  εύκολα έγκαυμα και μαυρίζετε δύσκολα θα πρέπει να επιλέξετε τον μεγαλύτερο δείκτη προστασίας. Εάν παθαίνετε μέτριου μεγέθους εγκαύματα και μαυρίζετε δύσκολα πρέπει να επιλέξετε εξίσου μεγάλο δείκτη προσστασίας. Εάν μαυρίζετε εύκολα μπορείτε να πάρετε  ένα μεσαίου δείκτη αντηλιακό. Και τέλος εάν δεν παθαίνετε εύκολα εγκαύματα και μαυρίζετε δύσκολα μπορείτε να χρησιμοποιήστε 8+ δείκτη προστασίας.


Προστατευτείτε από τον ήλιο όλο το χρόνο: Παρενέργειες ήλιου τον χειμώνα


  Εν κατακλείδι να απαντήσουμε και σε ένα κοινό ερώτημα: Μειώνετε το μαύρισμα όσο αυξάνετε ο δείκτης προστασίας; Δυστυχώς αυτό ισχύει , ωστόσο είναι σημαντικότερο να προστατευτείτε από την ηλιακή ακτινοβολία καθώς οι επιδράσεις της θα είναι μακροπρόθεσμες , παρά να διατηρήσετε μαύρισμα για μερικούς μήνες. Ελπίζουμε να έγινε κατανοητό πως τους χειμερινούς μήνες δεν παύουν να ισχύουν τα βλαβερά στοιχεία των ακτινοβολιών. Επιλέξτε ένα αντηλιακό που δεν βαραίνει την επιδερμίδα σας και φροντίστε να το εντάξετε ως συνήθεια πριν την έξοδό σας από το σπίτι. Προστατευτείτε όλο τον χρόνο!