Τι είναι το κολλαγόνο και πως φτιάχνεται;

   Το κολλαγόνο είναι μία πρωτεΐνη μεγάλη σε ποσότητα στον οργανισμό μας. Συγκριτικά καλύπτει το ένα τέταρτο της συνολικής πρωτεΐνης. Αποτελεί το δομικό συστατικό των πολυκύτταρων οργανισμών και είναι υπεύθυνο για την υγρασία, την ελαστικότητα και την συνεχή ανανέωση των κυττάρων του δέρματος. Ως πρωτεΐνη παράγεται κανονικά μέσω της διαδικασίας της πρωτεϊνοσύνθεσης που συμβαίνει σε όλους τους προκαρυωτικούς οργανισμούς.


   Στα δερμοκαλλυντικά χρησιμοποιείται περισσότερο το ζωικό κολλαγόνο (κυρίως από βοοειδή) και το συνθετικό κολλαγόνο. Θα μπορούσαμε να το χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες: διαλυτό και αδιάλυτο κολλαγόνο. Στις νεότερες ηλικίες το κολλαγόνο είναι ευδιαλυτό. Όσο ωριμάζει το δέρμα μεγαλύτερη ποσότητα αδιαλυτου κολλαγόνου σχηματίζεται λόγω της φθοράς του χρόνου και κατά αποτέλεσμα χάνουμε το 1,5% από το κολλαγόνο του σώματός μας κάθε χρόνο από την ηλικία των 30 και έπειτα. Έτσι τα πρώτα σημάδια γήρανσης γίνονται ορατά ως μικρές πτυχές του δέρματος που στη συνέχεια γίνονται ρυτίδες. Το κολλαγόνο και ιδιαίτερα το ευδιάλυτο καταστρέφεται εύκολα σε υψηλές θερμοκρασίες για αυτό και είναι σημαντικό να διατηρούμε τα προϊόντα με κολλαγόνο σε σωστή θερμοκρασία.


Κρέμα με Κολλαγόνο για αντιγήρανση και σύσφιξη


Τι προσφέρει το κολλαγόνο;

1. Ρυτίδες: Όπως αναφέραμε και προηγουμένως το κολλαγόνο είναι υπεύθυνο για την υγρασία του δέρματος. Σε προηγούμενο blog ( Δείτε εδώ) έχει αναφερθεί η σημασία της ενυδάτωσης για την μείωση των ρυτίδων. Συνεπώς το κολλαγόνο ρυθμίζει την υδάτωση του δέρματος με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην αντιγήρανση με την ικανότητά του να δεσμεύει υγρασία και να ενυδατώνει την κεράτινη στιβάδα της επιδερμίδας.
2. Χαλάρωση: Λόγω της ενυδάτωσης που προσφέρει καταπολεμά την χαλάρωση και δημιουργεί μία επιδερμίδα πιο σφριγηλή με ελαστικότητα.
3. Κυτταρίτιδα: Η κυτταρίτιδα είναι φλεγμονή του δέρματος και κλινικά παρουσιάζεται ως φλοίδα από πορτοκάλι. Το κολλαγόνο είναι ικανό να διορθώσει τη δυσμορφία του δέρματος τοπικά με την βαθιά ενυδάτωση της επιδερμίδας.
4. Οστά: Το κολλαγόνο μαζί με άλλες πρωτεΐνες αποτελούν το οστεοειδές που περιβάλλει τα οστά του ανθρώπινου σώματος. Προηγουμένως Αναφέρθηκε ότι μεγαλώνοντας ο οργανισμός χάνει ένα ποσοστό κολλαγόνου ανά χρόνο το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των οστών. Με την μείωση του κολλαγόνου στον οργανισμό μας μπορούν να υπάρξουν προβλήματα στα οστά και στους τένοντες τα οποία είναι εφικτό να ελαττωθούν με την παροχή κολλαγόνου από του στόματος.


Όσο αφορά το κολλαγόνο και τη συμβολή τους στις αρθρώσεις, τα οστά και τους τένοντες γεννούνται αρκετές απορίες. Ας δούμε μερικές:


Πότε πρέπει να λάβω συμπλήρωμα κολλαγόνου;


Κολλαγόνο σε σκόνη ως συμπλήρωμα διατροφής

 

   Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στο χρονικό διάστημα για τη λήψη κολλαγόνου από του στόματος από τις περισσότερες εταιρείες. Εκτός από την περίπτωση που σας το προτείνει ο γιατρός σας μπορείτε να επιλέξετε να λάβετε κολλαγόνο όταν αισθανθείτε ότι το χρειάζεστε είτε για μετά την προπόνηση για τόνωση των μυών και των αρθρώσεων, είτε για καλύτερη ποιότητα ύπνου, είτε για καλύτερη πέψη μετά τα γεύματα σας και τέλος για μία πιο λαμπερή επιδερμίδα. Τα συμπληρώματα κολλαγόνου φροντίζουν κυρίως για την αύξηση της σύνθεσης του κολλαγόνου Επομένως ύστερα από τη διακοπή του συμπληρώματος τα αποτελέσματα συνεχίζουν να δρουν.



Τι παρενέργειες υπάρχουν στο κολλαγόνο;

Λίγες είναι οι παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί από συμπληρώματα κολλαγόνου Ωστόσο υπάρχουν και χρειάζεται να τις γνωρίζετε.

Αλεργίες: Όπως αναφέραμε κύρια πηγή κολλαγόνου είναι το ζωικό κολλαγόνο( βοοειδή, ψάρια, οστρακοειδή,κ.α.)και είναι πιθανό να προκληθεί αλλεργική αντίδραση. Πιο σπάνια μπορεί να προκληθεί από συμπληρώματα που παρασκευάζονται από φυτικό κολλαγόνο.
Γαστρεντερικό σύστημα: υπάρχουν αναφορές ατόμων που παρουσίασαν φούσκωμα η καούρα μετά από τη λήψη κολλαγόνου.



Ποια είναι η αποτελεσματικότητα του συμπληρώματος κολλαγόνου;

   Η αποτελεσματικότητα ύστερα από λήψη κολλαγόνου διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό ανάλογα την ποσότητα και το προϊόν που θα λάβει. Οι απόψεις είναι διφορούμενες καθώς αρκετοί σημειώνουν ότι δεν παρουσίασαν σημαντική διαφορά στο σκοπό που ήθελαν Ενώ άλλοι έχουν σημειώσει ότι είδαν σημαντικά αποτελέσματα. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί και να γνωρίζετε ότι σε γενικές γραμμές το υγρό κολλαγόνο παρουσιάζει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με το κολλαγόνο σε ταμπλέτες και σε σκόνη. Τέλος το κολλαγόνο ζωικής παραγωγής φαίνεται να είναι πιο δραστικό σε σχέση με το φυτικής παραγωγής κολλαγόνο. Ωστόσο στην περίπτωση πού το άτομο που θα λάβει το συμπλήρωμα είναι vegan μπορεί να αυξήσει την ημερήσια δοσολογία.



Ποιες είναι οι διαφορές του κολλαγόνου από του στόματος με τα δερμοκαλλυντικά;

Το κολλαγόνο στις κρέμες εφαρμόζεται επιφανειακά και είναι αρκετά απορροφήσιμο σε σχέση με άλλες ουσίες που περιέχονται σε κρέμες. Ωστόσο σε σχέση με το συμπλήρωμα διατροφής με κολλαγόνο είναι πιο βραχυπρόθεσμο. Αντιθέτως όμως με το κολλαγόνο στα δερμοκαλλυντικά έχει πιο άμεσα αποτελέσματα. Αρκετές εταιρείες υπόσχονται βελτίωση της όψης της επιδερμίδας στο πρώτο 48ωρο ενώ τα συμπληρώματα διατροφής χρειάζονται περισσότερο χρόνο ώστε να φανούν αποτελέσματα. Άλλη μία διαφορά είναι η διατήρηση των αποτελεσμάτων. Τα συμπληρώματα διατροφής ακόμα και μετά την διακοπή τους διατηρούν συνήθως για κάποιο διάστημα τα αποτελέσματα σε σχέση με τις κρέμες που αρκετά άμεσα μετά την διακοπή τους σταματούν να είναι ορατά.



Τα καλύτερα 5 προϊόντα που περιέχουν ή συμβάλλουν στη σύνθεσή κολλαγόνου :


1. Vichy Collagen Specialist Κρέμα Προσώπου 50ml


VICHY Collagen κρέμα με κολλαγόνο


   Κρέμα προσώπου δημιουργημένη από φυσικής προέλευσης κολλαγόνο. Συμβάλλει στην ανάπλαση της επιδερμίδας Και διορθώνει την απώλεια κολλαγόνου. Συνιστάται για γυναίκες που επιζητούν μία κρέμα ημέρας με αντιγηραντικές ιδιότητες. Η εταιρεία σημειώνει άμεσα αποτελέσματα και 48ωρη ενυδάτωση.


2. FREZYDERM Cream Booster Face Tightener Αγωγή για Σύσφιξη και Επανόρθωση 3 x 5ml


Booster της Frezyderm για την συσφιξη και αντιγήρανση με κολλαγόνο


Κασετίνα που αποτελείται από τρεις αμπούλες της εταιρείας Frezyderm με ενεργό συστατικό πεπτίδιο κολλαγόνου , ο συνδυασμός των τριών αυτών άβουλων προσφέρει σύσφιξη, αύξηση της ελαστικότητας και μεγαλύτερη πυκνότητα κολλαγόνου. Η εταιρεία προτείνει μία σταγόνα σε με το πηγούνι ημερησίως σε συνδυασμό με μία καθημερινή κρέμα περιποίησης και ορό.



3. SOLGAR Skin, Nails And Hair


SOLGAR Skin, Hair and Nails κάψουλες για τα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα που συμβάλλουν στην δημιουργία κολλαγόνου


Συμπλήρωμα διατροφής από την εταιρεία Solgar που συμβάλλει στα δυνατά και υγιή μαλλιά νύχια και δέρμα. Όσο αφορά το κολλαγόνο περιέχει αποτελεσματική φόρμουλα σε συνδυασμό με βιταμίνη C σχεδιασμένη για τη δημιουργία κολλαγόνου. Απευθύνεται σε ενήλικες και συνίσταται μία έως δύο ταμπλέτες ημερησίως χωρίς να υπερβαίνεται η ημερήσια δοσολογία.



4. Moller's Total Plus


Moller's Total Plus, συμβάλλει στην δημιουργία κολλαγόνου με πολλές ακόμη ιδιότητες


Το συγκεκριμένο σκεύασμα της Moller's , όσο αφορά το κολλαγόνο, περιέχει βιταμίνη C και μαγνήσιο που συμβάλλουν Στον φυσιολογικό σχηματισμό του και κατ επέκταση στην καλύτερη Λειτουργία των οστών και των χόνδρων. Υπάρχουν πολλές ακόμη θετικές ιδιότητες του συγκεκριμένου σκευάσματος όπου μπορείτε να δείτε εδώ.

 


5. LAMBERTS Maximum Strength Colladeen



Lamberts colladeen συυμπλήρωμα διατροφής για την παραγωγή κολλαγόνου


Συμπλήρωμα διατροφής που απευθύνεται συγκεκριμένα στην αύξηση παραγωγής του κολλαγόνου μέσω των ανθοκυανινιδίνων που περιέχει. Η εταιρεία προτείνει 2 ταμπλέτες ημερισίως για τους δύο πρώτους μήνες και στην συνέχεια μία ταμπλέτα ανά ημέρα.